top of page

1612 arrangerade Frankrikes före detta drottning Marie De Medici (påve-familj och finansiärer av Jesuiterna) pompa och ståt vid bröllopet mellan hennes son Ludvig XIII och Anne av Österrike på Place Royale i Paris.

Festligheterna som finns beskrivna av flera olika konstnärer visar ett överdåd och en uppvisning av sällan skådat slag; jättar, parader och tornerspel, balett, allehanda exotiska djur; elefanter, leoparder, renar, enhörningar och drakar. Solen dyrkas.

"Kircher inkluderar fantastiska djur, till exempel enhörningarna, som Kircher anser vara verkliga, eftersom drottning Christina av Sverige gav honom ett horn, eller griffonerna, citerade av hans jesuitbröder i Kina."

Från The Stars of Galileo Galilei and the Universal Knowledge of Athanasius Kircher av Roberto Buonanno

I mitten av 1600-talet var det mest berömda museet i Italien galleriet i det romerska kollegiet. Fyllt med magiska lyktor, förvrängande speglar, automater, mumier, exotiska djur, mytiska* varelser (jättar, sirener, enhörningar) och många egyptiska och kinesiska artefakter uppfyllde museet sitt anspråk på att vara ett mikrokosmos av världen.

Paula Findlen i Jesuit Science and the Republic of Letters
*verkliga

bottom of page